Att som valpköpare hitta en seriös hunduppfödare

När man ska köpa en hund behöver man först och främst hitta en seriös uppfödare att köpa hunden från. Många hunduppfödare föder inte upp hundar i så stor skala, men de kan vara minst lika seriösa som en väldigt stor kennel. Men det är klokt att se till att man verkligen väljer en seriös uppfödare för att valpköpet ska bli så bra som möjligt.

Att hitta en uppfödare

Det finns flera sätt att hitta en hunduppfödare på. I många fall kan man finna annonser i sociala medier, tidningar, eller online. Det kan också vara klokt att kontakta svenska kennelklubben. De har nämligen ett register över alla hunduppfödare som är anslutna till kennelklubben. De här uppfödarna håller sig till speciella regler både gällande valpförsäljning och avel. Det kan ge valpköparen lite extra trygghet.

Att tänka på vid val av uppfödare

Det finns en hel del saker som är viktiga att tänka på när man ska välja en hunduppfödare. För det första bör man se till att uppfödaren inte säljer valpar som är alltför unga. Man bör också se till att man får träffa valpens mamma och pappa. I vissa fall är det dock bara möjligt att träffa tiken. Så kan till exempel vara fallet om uppfödaren valt att åka utomlands för att para sin tik.

Är dyra valpar alltid bättre?

När det gäller hunduppfödare och kennlar kan de i princip ta vilka priser de vill för valparna. Det finns alltså inga regler för vad en valp får kosta. Rent generellt kan man inte säga att en dyr valp är bättre än en billig sådan. Även en dyrare valp kan drabbas av ärftliga sjukdomar eller liknande. Det finns inte heller någon garanti för att en dyr valp kommer att få bra resultat på utställningar om det är sådant man är intresserad av.