Att starta upp en hundkennel

Det krävs en hel del för att man ska kunna driva en kennel på ett bra sätt. Man måste både ha plats, kunskap och ekonomi, annars är det risk att hundarna mår dåligt. Det tar dessutom en hel del tid att driva en kennel.

Plats att vara på

Att ha en kennel i en liten lägenhet är inte bara svårt, utan det kan också vara direkt olämpligt. Är hundarna inte överens, och de måste trängas på en liten yta kan det uppstå rejäla bråk. Det kan också bli problem om en tik löper, och man har flera hanhundar hemma. Om en hund blir sjuk är det också svårt att isolera den om man inte har ett rum över.

Hur mycket kostar det?

När man driver en kennel ska man först och främst köpa in hundar. Bara det kostar ett antal tusenlappar. Man behöver också köpa in foder, leksaker, tuggben och annat till hundarna för att de ska ha det bra. Varje år tillkommer också veterinärkostnader. En del av dem är rena standardkostnader som ID-märkning, vaccinering och liknande. Det kan dock också uppkomma akuta kostnader för kejsarsnitt, behandling av sjukdomar, eller för operationer. En sak som kan minska kostnaderna just för veterinärbesök är en försäkring, men även den kostar pengar.

Lära sig mer

Om man vill starta en kennel är det bra att kunna en del om hundar, framför allt om den ras man vill föda upp. Ett alternativ är att gå på olika hundkurser. Man kan också ta kontakt med en kennelklubb som håller till nära där man bor. Där kan man få tips och råd av andra hunduppfödare och man kan också träffa flera olika hundraser och bli involverad i klubbens olika aktiviteter. På så sätt kan man senare också få sin hunduppfödning att synas lite mer. Dessutom blir hunduppfödningen enklare att sköta om man vet hur man bör göra.