Sjukdomar som kan drabba en kennel

När man skaffar en hund kan man snart inse att det finns en hel del olika sjukdomar hundar kan drabbas av. En del av dem kan man vaccinera mot, men inte ens ett vaccin ger ett fullgott skydd. Andra sjukdomar är ärftliga, medan vissa bara dyker upp. På en kennel, där det finns fler hundar, är risken än större för att en sjukdom kan ta sig in och få fäste.

Möjlighet att isolera sjuka hundar

I en kennel bör det alltid finnas möjlighet att isolera sjuka hundar. Det är ett effektivt sätt att stoppa smittspridning på. Om man inte skiljer de sjuka hundarna från de friska kan konsekvenserna bli stora, speciellt om sjukdomen är allvarlig eller till och med dödlig.

Olika sorters sjukdomar

När det gäller hundar kan de smittas av flera olika sjukdomar. Det kan vara allt från en mild kennelhosta till allvarligare former av cancer. I de allra flesta fall kan man behandla hunden med antingen olika mediciner, eller så får man helt enkelt vänta ut sjukdomen. Ibland kan det också gå att operera hunden.

Sanering och städning

Om man får in en sjukdom i kenneln är det viktigt att man städar ordentligt, speciellt om sjukdomen är smittsam. I de allra flesta fall räcker det med att tvätta av ytor som golv, bänkar och burar med vanligt rengöringsmedel. Även hundens filtar kan behöva tvättas ordentligt. Om sjukdomen biter sig fast finns det också kraftigare saneringsmedel att använda.

När hunden lider

Ibland kan det vara så att hunden lider av en obotlig sjukdom. Om hunden inte märker av den utan lever som vanligt kan den få fortsätta göra det. Om hunden däremot inte mår bra, eller om den inte kan leva ett vanligt hundliv kan det dock vara bättre för den att få somna in, även fast det såklart är sorgligt för ägaren.